četvrtak, 29. prosinca 2011.

Medenjaci

Sastojci
65 dag brašna( pola oštrog , pola glatkog)
1/3 l bagramovog ili lipovog meda
2 cijela jaja
10 dag maslaca
18 dag šećera
1 prašak za pecivo
pola vrećice Kotany začina za medenjake ( možete kombinirati i sami jednake omjere cimeta , klinčića , muškatnog oraščića, đumbira u prahu , kardamoma itd. )
žumanjak za premazivanje , polovice blanširanih badema( za ukras), kandirano voće 


Postupak

Med . šećer i maslac prokuhati.
U mlako umiješati 2/3 brašna, ohladiti . U preostalo  brašno umiješati prašak za pecivo , začine.
U medenu smijesu umijesšati istučena jaja , dodati smjesu sa začinima , dobro izmijesiti. Ako je ljepljivo , dodajte još brašna , ali ne previše , inače će medenjaci postati tvrdi kad se ispeku. Medenjake možete izrezivati raznim kalupima,ali može se razvaljati tijesto i nožem izrezati jednake pravokutnike koji se premažu žutanjkom i ukrase polovicama badema i kandiranim voćem. kad ih vadi stavljajte na ravno da se ne iskrive.Medenjaci se peku na 180 stupnjeva i vade se van dok su još jako svijetli , skoro bijeli jer takvi će biti mekani.
Medenjake ne zatvarajte u kutiju nego ostavite na tanjuru. Svakim će danom biti bolji i mekši , ako prežive da ih ne pojedete odmah ;)))




 

Nema komentara:

Objavi komentar